Farmaceuta radzi...

Lecytyna i miłorząb - działanie i zastosowanie

Miłorząb japoński, poprawnie nazywa się dwuklapowy, po łacinie Ginkgo biloba. Fot. Internet

Lecytyna (fostatydylocholina) - to związek chemiczny z grupy fosfolipidów, początkowo pozyskiwana z żółtek jaj kurzych, obecna w olejach roślinnych, ziarnach zbóż, kapuście, kalafiorze, zielonym groszku i wielu innych produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Lecytyna jest szczególnie istotna, ponieważ jako część składowa błon komórkowych jest obecna w każdej żywej komórce. Jej działanie jest niezwykle szerokie wspomaga procesy  przemiany materii, a także wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.


W procesach przemiany materii lecytyna bierze udział w trawieniu tłuszczów, chroni ściany żołądka i zapobiega marskości wątroby. Wspomaga również wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).


 Jednak najważniejszym obszarem działania lecytyny jest układ nerwowy, gdyż przede wszystkim chroni osłonkę mielinową tkanki nerwowej, stąd jej zastosowanie w niektórych schorzeniach neurologicznych. Natomiast najbardziej znana jest z tego, że ułatwia nam zapamiętywanie i uczenie się, wzmacnia zdolność koncentracji jak również jest naturalnym środkiem uspokajającym. Szczególnie istotna jest dla osób uczących się i pacjentów w starszym wieku.
Lecytyna ma również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy – wpływa bowiem na gospodarkę cholesterolową,  zapobiegając miażdżycy naczyń.
Ponadto lecytyna ma korzystny wpływ na układ mięśniowy, poprzez wzmacnianie wytrzymałość mięśni. Cieszy się ona również dużym zainteresowaniem ze względu na swoje korzystne działanie w profilaktyce wielu chorób; można ją stosować przez 3-4 miesiące, następnie należy zrobić przerwę przed kolejnym cyklem.Występuje w postaci tabletek (np. DoppelHerz Aktiv Lecytyna x 30tabl., Lecytyna 1200mg x 74tabl.) lub w postaci płynnej (np. Vita Buerlecithin), której  nie należy stosować u dzieci, chorych na padaczkę, z uszkodzeniem wątroby i osób uzależnionych od alkoholu ze względu na zawartość alkoholu 14-16 %.

Kolejnym godnym uwagi preparatem o szerokim spektrum działania jest powszechnie znany miłorząb japoński. Stosowany od dawna w tradycyjnej medycynie chińskiej dostępny obecnie w postaci kapsułek, płynu, wyciągu lub jako składnik preparatów złożonych w tym również kosmetycznych. Swoje unikatowe właściwości zawdzięcza licznym substancją czynnym takim jak flawonoidy i terpeny.


Najbardziej znany jest jego korzystny wpływ na poprawę sprawności intelektualnej oraz leczenie objawów demencji u pacjentów w podeszłym wieku. Preparaty miłorzębu japońskiego spowalniają degenerację tkanki nerwowej związanej ze starzeniem się organizmu, szczególnie wskazane są  u osób uskarżających się na szum w uszach i zawroty głowy.
Jako silny przeciwutleniacz nazywany jest również roślinnym eliksirem młodości korzystnie wpływa na wygląd skóry, zmniejsza przepuszczalność i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych.


Pomocny jest także w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu , prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.
Preparaty zawierające miłorząb japoński są na ogół dobrze tolerowane niemniej jednak stosowanie zbyt dużych dawek przez dłuższy okres czasu może powodować działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego a także bóle głowy i reakcje skórne. Najpopularniejsze preparaty zawierające miłorząb japoński to: Bilobil forte, Ginkofar forte i Tanakan.


Pacjenci nie powinni stosować go łącznie z lekami przeciwzakrzepowymi i zmniejszającymi agregację płytek (np. z kwasem acetylosalicylowym) ze względu na ryzyko krwotoków z powodu wydłużenie czasu krzepnięcia krwi.

Znajdź artykuł

Szukaj