Odporność i Alergie

Nietolerancja i alergia pokarmowa

Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymu lub nadwrażliwością chemiczną. Fot. Internet

Od zawsze wiadomo, że pokarm jaki spożywamy ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Istotny jest także fakt, że nasz organizm może w różny sposób zareagować na poszczególne produkty. U niektórych osób mogą pojawić się pewne zaburzenia związane z odżywianiem. Należą do nich między innymi nietolerancja i alergia pokarmowa. Choć oba te terminy często kojarzone są jako ta sama dolegliwość, to jednak występuje między nimi zasadnicza różnica. Alergia pokarmowa to zazwyczaj gwałtowna i ciężka reakcja immunologiczna (reakcja układu odpornościowego) na pokarm z udziałem podwyższonego stężenia przeciwciał IgE . Organizm alergika w kontakcie z substancją uczulającą wytwarza przeciwciała - IgE , które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. W organizmie wzrasta również ilość uwalnianej histaminy. Reakcja ta może pojawić się już po kilku minutach od kontaktu z alergenem. Objawami reakcji alergicznej mogą być: utrudnione oddychanie, atak astmy, obrzęk krtani, katar, wysypka, podrażnienie i świąd skóry, atopowe zapalenie skóry, biegunka oraz wymioty. Alergiczne reakcje na pokarm bywają zróżnicowane, niektóre mogą stanowić istotne zagrożenie dla życia. Wśród pokarmów często uczulających możemy wymienić: skorupiaki , orzechy, mleko krowie, jaja, marchew, truskawki czy jabłka.

Nietolerancja pokarmowa to zazwyczaj przewlekła reakcja immunologiczna na pokarm z udziałem podwyższonego stężenia przeciwciał IgG. Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymu (np. nietolerancja laktozy) lub nadwrażliwością chemiczną. Symptomy nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się po kilku dniach od spożycia nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Objawami złej tolerancji pokarmu mogą być: nieżyt nosa, astma, zapalenie i bóle stawów, osłabienie, wymioty, nudności, wzdęcia, zaparcia, biegunka, bóle głowy oraz zmiany skórne. Unikanie pokarmów, które są źle tolerowane zmniejsza nasilenie dolegliwości. Jeśli obserwujemy w swoim organizmie niepokojące reakcje związane z odżywianiem, warto skonsultować je z lekarzem. Odpowiednio ustalona i przestrzegana dieta, może znacznie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.

Znajdź artykuł

Szukaj