Odporność i Alergie

Problem z alergią.

Według najnowszych badań za skłonność do alergii odpowiedzialny jest kod genetyczny, a mówiąc dokładniej pewne geny w nim zapisane. Fot. Internet

Termin - alergia powstał około 100 lat temu i oznacza nadwrażliwe działanie układu odpornościowego na specyficzne czynniki zwane alergenami.
Prawidłowo działający układ immunologiczny rozpoznaje wszelkie obce organizmy (wirusy, bakterie, grzyby) i wytwarza w odpowiedzi obronnej wykwalifikowane w walce komórki, takie jak monocyty, granulocyty i limfocyty. W przypadku osoby, będącej alergikiem, układ odpornościowy rozpoznaje jako szkodliwe również substancje zawarte w powietrzu, jedzeniu, wodzie itp.

Co to są alergeny i jak je dzielimy?
Alergeny to substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, ale również proste związki chemiczne wyzwalające odpowiedź układu immunologicznego.
Dzielimy je zwykle na:

  • leki np. używane w anastezjologii
  • wziewne, czyli takie które docierają do organizmu poprzez drogi oddechowe (np. kurz, roztocza)
  • pokarmowe, które są transportowane przez układ pokarmowy
  • kontaktowe, a więc wyzwalające reakcje po kontakcie ze skórą (np. lateks)

Predyspozycje do bycia alergikiem.
Według najnowszych badań za skłonność do alergii odpowiedzialny jest kod genetyczny, a mówiąc dokładniej pewne geny w nim zapisane.
Jeżeli co najmniej jedno z rodziców jest alergikiem prawdopodobieństwo, że któreś z dzieci również nim będzie wynosi do 40%, jeżeli oboje ryzyko to wzrasta do 60%. Nie tylko genetyka jest tu winna. Nadmierne stosowanie antybiotyków i chorobliwa dbałość o higienę zwiększa ryzyko występowania alergii w społeczeństwie.

W jaki sposób wykrywa się alergię?
Testy skórne
Wzorcowy antygen wstrzykiwany jest śródskórnie w okolice przedramienia, bądź pleców po czym mierzony jest rumień wokół powstającego bąbla, jak i wielkość samego bąbla. Wynik podawany jest w trójstopniowej skali (od + do +++)

Próby ekspozycyjne 
Badanie to polega na wdychaniu aerozoli ze specyficznymi alergenami, mierząc reakcję oskrzeli przez określenie szczytowego przepływu wydechowego oraz maksymalnej objętości wydechowej jednosekundowej. Obniżenie tych parametrów świadczy o wrażliwości na dany alergen.

Jakie są typowe objawy alergii?
W zależności od rodzaju alergenu mogą występować następujące objawy:

  • alergeny wziewne - zatkany nos, napady kaszlu i kichania, podkrążone oczy, gryzienie i drapanie w gardle, duszność;
  •  alergeny pokarmowe - biegunki, bóle brzucha, wymioty, swędząca wysypka w okolicy kolan, łokci i uszu, chrypa, katar, duszność.
  • alergeny kontaktowe - sucha, łuszcąca się skóra, wysypka, swędzenie
  • leki - pokrzywka, swędzące bąble, napady duszności, obrzęki naczynioruchowe, wymioty, biegunka.


Leczenie i odczulanie.

Leczenie alergii polega przede wszystkim na unikaniu o ile jest to możliwe alergenów, natomiast jeśli nie można ich ograniczyć kontaktu z alergenem - na przyjmowaniu leków. Do najczęściej stosowanych leków należą leki przeciwhistaminowe - blokują wytwarzanie histaminy odpowiedzialnej za reakcję alergiczną, zawierają głównie cetyryzynę lub loratadynę. A także
kortykosteroidy – hormony kory nadnerczy, wykazują silne działanie przeciwzapalne, ale jednocześnie wiele reakcji niepożądanych dlatego stosowane są tylko w przypadkach, gdy inne metody nie pomagają.

Odczulanie polega na systematycznym podawaniu wzrastających ilości antygenu podskórnie. Powoduje to stopniowe przyzwyczajanie się organizmu do obecności alergenu w organizmie. Taka terapia trwa ok. 4miesięcy po czym, podawane są niewielkie ilości alergenu dla podtrzymania „pamięci” co kilka miesięcy. Nie leczone choroby alergiczne mogą się nasilać i prowadzić do powstawania nowych. Dlatego ważna jest w tym przypadku konsultacja z lekarzem – alergologiem.

Na co najczęściej jesteśmy uczuleni?
Podział ze względu na drogę kontaktu z alergenem:

  • wziewne – roztocza kurzu, zarodniki pleśni, sierść, pyłki roślin.
  • kontaktowe – barwniki, detergenty, metale, kosmetyki.
  • pokarmowe - jaja, soja, białko mleka, cielęcina, wołowina, wieprzowina, ryby, gluten, rośliny strączkowe, truskawki, brzoskwinie, pomidory, szparagi,  czekolada, kakao, sery, orzechy.
  • leki - hormony i antybiotyki, sulfonamidy, salicylany i leki przeciwbólowe, związki jodu, maści, kremy.


Kilka rad dla alergika:

  • Regularnie wietrz swoje mieszkanie
  • Ścieraj kurze za pomocą mokrej ściereczki
  • Unikaj spacerów w miejscach gdzie możesz trafić na koszoną trawę i dużo kwitnących roślin.
  • Podczas jazdy samochodem nie otwieraj okien.
  • Jeśli posiadasz czworonożnego przyjaciela zadbaj o jego częstą kąpiel.
  • Pozbądź się z mieszkanie zbędnych dywanów i narzut, które gromadzą w sobie dużo kurzu.
  • Pierz często pościel, firany i zasłony.
  • Po powrocie do domu myj zawsze ręce.
  • Unikaj alergenów na które jesteś uczulony.

Znajdź artykuł

Szukaj