tech. farm. Jolanta Górecka

Dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa, zwana także podagrą, jest przewlekłym schorzeniem spowodowanym zaburzeniami przemiany materii (zaburzenia przemiany puryn). W dolegliwości tej następuje wytrącanie się w tkankach kryształów moczanu sodu. Jest to wynikiem zwiększenia ilości kwasu moczowego w organizmie. Choroba atakuje stawy; najbardziej charakterystyczna lokalizacja to staw śródstopno-paliczkowy dużego palucha u nogi. Dna moczanowa może również spowodować zmiany w narządzie moczowym – nerka dnawa. Typowe objawy chorobowe zaatakowanego stawu to: silne bóle, uczucie gorąca, zaczerwienienie i obrzęk. Schorzenie to najczęściej atakuje mężczyzn w wieku dojrzałym i podeszłym. Rzadko dotyczy kobiet, niekiedy może pojawić się w okresie menopauzy.

W rozpoznaniu dny moczanowej pomocne jest badanie laboratoryjne, w którym określa się zawartość kwasu moczowego w surowicy krwi. Oprócz leczenia farmakologicznego duży wpływ na przebieg procesu chorobowego ma odpowiednia dieta. Do ataków choroby mogą przyczynić się spożywane w dużej ilości tłuste mięsa, potrawy bogate w białko, alkohol, kawa, mocna herbata. Zabronione w diecie są pokarmy tłuste, ostre przyprawy(ocet, pieprz, musztarda, papryka), szpinak, szczaw, groszek zielony, fasolka szparagowa, groch; fasola, soja, bób, soczewica, rabarbar. Z wyrobów cukierniczych niewskazane są ciasta i słodycze zawierające duże ilości kakao, kawy i alkoholu. Posiłki należy spożywać regularnie, a ostatni posiłek na 3–4 godziny przed snem. Nie należy jeść potraw smażonych, pieczonych lub duszonych. Zalecane jest gotowanie w dużej ilości wody lub przyrządzanie posiłków na parze. Należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów do minimum dwóch litrów na dobę.

Choć stosowanie się do wszystkich wyżej wymienionych zasad nie jest łatwe, ale warto próbować, ponieważ odpowiednie postępowanie złagodzi przebieg choroby.

ostatnia zmiana: 15.02.2023 00:00:00

)