tech. farm. Jolanta G贸recka

Dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa, zwana tak偶e podagr膮, jest przewlek艂ym schorzeniem spowodowanym zaburzeniami przemiany materii (zaburzenia przemiany puryn). W dolegliwo艣ci tej nast臋puje wytr膮canie si臋 w tkankach kryszta艂贸w moczanu sodu. Jest to wynikiem zwi臋kszenia ilo艣ci kwasu moczowego w organizmie. Choroba atakuje stawy; najbardziej charakterystyczna lokalizacja to staw 艣r贸dstopno-paliczkowy du偶ego palucha u nogi. Dna moczanowa mo偶e r贸wnie偶 spowodowa膰 zmiany w narz膮dzie moczowym 鈥 nerka dnawa. Typowe objawy chorobowe zaatakowanego stawu to: silne b贸le, uczucie gor膮ca, zaczerwienienie i obrz臋k. Schorzenie to najcz臋艣ciej atakuje m臋偶czyzn w wieku dojrza艂ym i podesz艂ym. Rzadko dotyczy kobiet, niekiedy mo偶e pojawi膰 si臋 w okresie menopauzy.

W rozpoznaniu dny moczanowej pomocne jest badanie laboratoryjne, w kt贸rym okre艣la si臋 zawarto艣膰 kwasu moczowego w surowicy krwi. Opr贸cz leczenia farmakologicznego du偶y wp艂yw na przebieg procesu chorobowego ma odpowiednia dieta. Do atak贸w choroby mog膮 przyczyni膰 si臋 spo偶ywane w du偶ej ilo艣ci t艂uste mi臋sa, potrawy bogate w bia艂ko, alkohol, kawa, mocna herbata. Zabronione w diecie s膮 pokarmy t艂uste, ostre przyprawy(ocet, pieprz, musztarda, papryka), szpinak, szczaw, groszek zielony, fasolka szparagowa, groch; fasola, soja, b贸b, soczewica, rabarbar. Z wyrob贸w cukierniczych niewskazane s膮 ciasta i s艂odycze zawieraj膮ce du偶e ilo艣ci kakao, kawy i alkoholu. Posi艂ki nale偶y spo偶ywa膰 regularnie, a ostatni posi艂ek na 3鈥4 godziny przed snem. Nie nale偶y je艣膰 potraw sma偶onych, pieczonych lub duszonych. Zalecane jest gotowanie w du偶ej ilo艣ci wody lub przyrz膮dzanie posi艂k贸w na parze. Nale偶y zwi臋kszy膰 ilo艣膰 przyjmowanych p艂yn贸w do minimum dw贸ch litr贸w na dob臋.

Cho膰 stosowanie si臋 do wszystkich wy偶ej wymienionych zasad nie jest 艂atwe, ale warto pr贸bowa膰, poniewa偶 odpowiednie post臋powanie z艂agodzi przebieg choroby.

ostatnia zmiana: 15.02.2023 00:00:00