tech. farm. Jolanta G贸recka

Dieta - niedoceniana pomoc w leczeniu chor贸b trzustki

Trzustka jest stosunkowo niewielkim narz膮dem wewn臋trznym, wa偶膮cym ok. 100g. Jest gruczo艂em trawiennym, znajduj膮cym si臋 mi臋dzy dwunastnic膮 a 艣ledzion膮. G艂贸wnymi sk艂adnikami produkowanego przez ten organ soku trzustkowego s膮 enzymy trawienne rozk艂adaj膮ce bia艂ka, cukry i t艂uszcze 鈥 trypsyna, lipaza i amylaza, oraz dwuw臋glan sodu, kt贸ry zoboj臋tnia kwa艣n膮 tre艣膰 pokarmow膮 偶o艂膮dka. Rozproszone w trzustce wysepki Langerhansa stanowi膮 gruczo艂 dokrewny wydzielaj膮cy insulin臋 i glukagon.

Choroby trzustki spowodowane s膮 g艂贸wnie zaburzeniami jej czynno艣ci wewn膮trzwydzielniczej 鈥 cukrzyca, lub zewn膮trzwydzielniczej 鈥 przy upo艣ledzonym odp艂ywie trzustkowych sok贸w trawiennych do dwunastnicy (np. kamica dr贸g 偶贸艂ciowych, kamica trzustkowa). W wyniku procesu chorobowego mo偶e dochodzi膰 do ostrego lub przewlek艂ego zapalenia trzustki, zespo艂u Zollingera i Ellisona lub raka trzustki.

Poniewa偶 praca poszczeg贸lnych narz膮d贸w przewodu pokarmowego (jak i ca艂ego organizmu) jest ze sob膮 艣ci艣le powi膮zana, musimy dba膰, aby przebiega艂a prawid艂owo. Je偶eli zauwa偶ymy jakie艣 niepokoj膮ce objawy b贸lowe w jamie brzusznej powinni艣my zasi臋gn膮膰 porady lekarza. Wywiad z pacjentem i odpowiednie badania pozwol膮 postawi膰 diagnoz臋.

W leczeniu schorze艅 trzustki opr贸cz 艣rodk贸w farmakologicznych bardzo wa偶n膮 rol臋 odgrywa dieta. Powinna ona by膰 normokaloryczna (w wyj膮tkowych przypadkach wysokokaloryczna) z ograniczeniem spo偶ycia t艂uszczu, a przy zwi臋kszonym spo偶yciu w臋glowodan贸w z艂o偶onych. Nale偶y spo偶ywa膰 pi臋膰 posi艂k贸w dziennie o umiarkowanej obj臋to艣ci, dok艂adnie gryz膮c i 偶uj膮c. Najlepsz膮 metod膮 przygotowywania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez sma偶enia, pieczenie w folii oraz spo偶ywanie 艣wie偶o przyrz膮dzonych posi艂k贸w. Wskazana jest dieta o du偶ej zawarto艣ci witamin C i E.

Nale偶y unika膰 t艂ustych mi臋s i w臋dlin, a tak偶e w臋dlin ostro przyprawionych i mocno w臋dzonych). Nie s膮 zalecane s膮 frytki, placki ziemniaczane, pasztety, t艂usty ros贸艂, majonez, ostra musztarda, smalec, s艂onina, sardynki i tu艅czyk w oleju, cebula surowa jak i zarumieniona na t艂uszczu, odmiany kapusty: bia艂a, czerwona, w艂oska przede wszystkim w po艂膮czeniu z cebul膮 i t艂ustym mi臋sem, oraz groch i fasola. Nale偶y tak偶e ograniczy膰 produkty mleczne o du偶ej zawarto艣ci t艂uszczu, ciasto francuskie, p膮czki, s艂odycze, czekolady, pralinki, orzechy, migda艂y, mocn膮 kaw臋 ziarnist膮 oraz napoje gazowane. Ca艂kowicie zakazane jest spo偶ywanie alkoholu.

Cho膰 przestrzeganie 艣cis艂ej diety nie jest 艂atwe, odgrywa bardzo istotn膮 rol臋 w leczeniu chor贸b przewodu pokarmowego.

ostatnia zmiana: 15.02.2023 00:00:00