mgr farmacji Anna El偶anowska

Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki

Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki


Szeroka gama produkt贸w probiotycznych na rynku farmaceutycznym jest z pewno艣ci膮 zwi膮zana z dobroczynnych wp艂ywem 偶ywych kultur bakterii na przebieg wielu proces贸w zachodz膮cych w przewodzie pokarmowym. Szczeg贸lnie istotne jest stosowanie probiotyk贸w w trakcie kuracji antybiotykowej b膮d藕 podczas leczenia biegunek bakteryjnych.

Probiotykami nazywamy preparaty lub produkty zawieraj膮ce 偶ywe, zdefiniowane drobnoustroje, kt贸re, podawane w okre艣lonych ilo艣ciach, zmieniaj膮 mikroflor臋 organizmu gospodarza i oddzia艂uj膮 korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan ca艂ego organizmu. Wzmacniaj膮 one uk艂ad odporno艣ciowy, zapobiegaj膮 chorobom cywilizacyjnym, wspomagaj膮 leczenie niekt贸rych schorze艅 (np. biegunki antybiotykowej, biegunki infekcyjnej, zespo艂u jelita wra偶liwego). 呕ywe kultury bakterii korzystnie wp艂ywaj膮 na flor臋 jelitow膮, przyspieszaj膮c proces przemiany materii. Najpopularniejsze probiotyki to bakterie fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zgodnie z wytycznymi WHO (艢wiatowej Organizacji Zdrowia), je偶eli na opakowaniu nie ma nazwy szczepu oraz numeru, oznacza to, 偶e preparat ten nie ma bakterii o udowodnionych korzystnych w艂a艣ciwo艣ciach dla organizmu gospodarza.
Bardzo cz臋sto w sk艂ad preparat贸w probiotycznych wchodz膮 jeszcze tzw. prebiotyki (takie po艂膮czenie wyd艂u偶a czas 偶ycia bakterii probiotycznych) - s膮 to w臋glowodany o ma艂ej liczbie cz膮stek, takie jak cukry proste: inulina, laktuloza, laktilol i stanowi膮 one substrat fermentacyjny dla probiotyk贸w. Wyst臋puj膮 w p艂atkach kukurydzianych, kaszy, chlebie, cebuli, cykorii, czosnku, szparagach itd. Takie synergistyczne po艂膮czenie obu powy偶szych przed艂u偶a dzia艂anie i skuteczno艣膰 probiotyku i nosi nazw臋 symbiotyku. Najcz臋艣ciej tego typu preparaty stosuje si臋 jednak w antybiotykoterapii i powinny by膰 przyjmowane przez ca艂y okres leczenia, a tak偶e kilka do kilkunastu dni po zako艅czeniu kuracji.
Preparat贸w probiotycznych nie nale偶y przyjmowa膰 r贸wnocze艣nie z antybiotykiem, ale po ok. trzygodzinnej przerwie. Tabletki i kapsu艂ki najlepiej po艂yka膰 w ca艂o艣ci, popijaj膮c du偶膮 ilo艣ci膮 wody, natomiast saszetki zaleca si臋 zmiesza膰 z letni膮 wod膮, jogurtem czy mlekiem. Wi臋kszo艣膰 preparat贸w powinna by膰 przechowywana w lod贸wce w temperaturze od 2藲 do 8藲C, inne, kt贸re s膮 w postaci liofilizatu, mog膮 by膰 przechowywane w temperaturze pokojowej. Wszelkie zalecenia odno艣nie przechowywania znajduj膮 si臋 na opakowaniu poszczeg贸lnych preparat贸w.

ostatnia zmiana: 15.02.2023 00:00:00