mgr farmacji Anna El┼╝anowska

Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki

Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki


Szeroka gama produkt├│w probiotycznych na rynku farmaceutycznym jest z pewno┼Ťci─ů zwi─ůzana z dobroczynnych wp┼éywem ┼╝ywych kultur bakterii na przebieg wielu proces├│w zachodz─ůcych w przewodzie pokarmowym. Szczeg├│lnie istotne jest stosowanie probiotyk├│w w trakcie kuracji antybiotykowej b─ůd┼║ podczas leczenia biegunek bakteryjnych.

Probiotykami nazywamy preparaty lub produkty zawieraj─ůce ┼╝ywe, zdefiniowane drobnoustroje, kt├│re, podawane w okre┼Ťlonych ilo┼Ťciach, zmieniaj─ů mikroflor─Ö organizmu gospodarza i oddzia┼éuj─ů korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan ca┼éego organizmu. Wzmacniaj─ů one uk┼éad odporno┼Ťciowy, zapobiegaj─ů chorobom cywilizacyjnym, wspomagaj─ů leczenie niekt├│rych schorze┼ä (np. biegunki antybiotykowej, biegunki infekcyjnej, zespo┼éu jelita wra┼╝liwego). ┼╗ywe kultury bakterii korzystnie wp┼éywaj─ů na flor─Ö jelitow─ů, przyspieszaj─ůc proces przemiany materii. Najpopularniejsze probiotyki to bakterie fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zgodnie z wytycznymi WHO (┼Üwiatowej Organizacji Zdrowia), je┼╝eli na opakowaniu nie ma nazwy szczepu oraz numeru, oznacza to, ┼╝e preparat ten nie ma bakterii o udowodnionych korzystnych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach dla organizmu gospodarza.
Bardzo cz─Östo w sk┼éad preparat├│w probiotycznych wchodz─ů jeszcze tzw. prebiotyki (takie po┼é─ůczenie wyd┼éu┼╝a czas ┼╝ycia bakterii probiotycznych) - s─ů to w─Öglowodany o ma┼éej liczbie cz─ůstek, takie jak cukry proste: inulina, laktuloza, laktilol i stanowi─ů one substrat fermentacyjny dla probiotyk├│w. Wyst─Öpuj─ů w p┼éatkach kukurydzianych, kaszy, chlebie, cebuli, cykorii, czosnku, szparagach itd. Takie synergistyczne po┼é─ůczenie obu powy┼╝szych przed┼éu┼╝a dzia┼éanie i skuteczno┼Ť─ç probiotyku i nosi nazw─Ö symbiotyku. Najcz─Ö┼Ťciej tego typu preparaty stosuje si─Ö jednak w antybiotykoterapii i powinny by─ç przyjmowane przez ca┼éy okres leczenia, a tak┼╝e kilka do kilkunastu dni po zako┼äczeniu kuracji.
Preparat├│w probiotycznych nie nale┼╝y przyjmowa─ç r├│wnocze┼Ťnie z antybiotykiem, ale po ok. trzygodzinnej przerwie. Tabletki i kapsu┼éki najlepiej po┼éyka─ç w ca┼éo┼Ťci, popijaj─ůc du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů wody, natomiast saszetki zaleca si─Ö zmiesza─ç z letni─ů wod─ů, jogurtem czy mlekiem. Wi─Ökszo┼Ť─ç preparat├│w powinna by─ç przechowywana w lod├│wce w temperaturze od 2╦Ü do 8╦ÜC, inne, kt├│re s─ů w postaci liofilizatu, mog─ů by─ç przechowywane w temperaturze pokojowej. Wszelkie zalecenia odno┼Ťnie przechowywania znajduj─ů si─Ö na opakowaniu poszczeg├│lnych preparat├│w.

ostatnia zmiana: 15.02.2023 00:00:00

)