mgr farmacji Aneta Maniak

Przesilenie wiosenne

Kiedy nadchodzi wiosna często czujemy rozdrażnienie, osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, spadek odporności. Brakuje nam chęci do pracy, trudno nam sie skoncentrować, nie jesteśmy w najlepszym nastroju. To zupełnie naturalne. Na przełomie zimy i wiosny odczuwamy spadek formy, spowodowany przesileniem wiosennym. Jakie są jego przyczyny? To przede wszystkim mała dawka promieni promieni słonecznych. Nie bez znaczenia jest brak ruchu oraz dieta uboga w witaminy mikroelementy. Do ogólnego osłabienia przyczyniają się także zmieniające się wraz z nadejściem wiosny ciśnienie atmosferyczne i wilgotność powietrza. Na wiosnę więc musimy wzmocnić nasz organizm. Nie przypadkowo druga fala zachorowań na grypę przypada właśnie na marzec.

Objawom przesilenia wiosennego łatwo możemy zaradzić wprowadzając niewielkie zmiany w diecie i trybie życia. Najlepszą metodą na przejście tego okresu jest aktywność fizyczna. Zalecany jest umiarkowany wysiłek np. spacer. Ruch na świeżym powietrzu dotlenia organizm, odpręża, uspokaja i wzmacnia. Tym samym pomaga walczyć z sennością i poczuciem nieustannego zmęczenia, które są wynikiem odzwyczajenia się organizmu od dużych dawek świeżego powietrza.

PAMIĘTAJMY!

Nic nie regeneruje naszego organizmu tak, jak odpowiednia dawka snu. Ośmiogodzinny sen znakomicie regeneruje organizm, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a ponadto odstresowuje.

Złemu samopoczuciu winna jest też dieta zimowa uboga w witaminy i minerały. Wiosenne menu należy wzbogacić o jak największą ilość owoców i warzyw, które uzupełniają braki powstałe zimą, m.in. kiszoną kapustę, cebulę, szpinak, marchew i owoce cytrusowe.

Co zrobić aby nie złapać infekcji na wiosnę? Wszystkiego dowiesz się TUTAJ.

W uzupełnieniu diety pomogą nam preparaty suplementacyjne, zawierające witaminy i składniki mineralne. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na preparaty zawierające magnez. Niedobór magnezu przyczynia sie do ospałości i zmęczenia. Cynk to drugi pierwiastek, na który mamy zapotrzebowanie w okresie spadku odporności organizmu. Powoduje on wzrost odporności, rzadsze zapadanie na przeziębienia i szybsze ich leczenie. Duże znaczenie ma również wapń. Działa on wzmacniająco oraz usprawniająco na pracę mięśni i układu nerwowego. Podobne działanie ma potas. Warto też zadbać o uzupełnienie selenu, który zapobiega szkodliwej działalności wolnych rodników. Ich poziom w naszych organizmach może wzrosnąć po stosowaniu uboższej diety w okresie zimowym.

W okresie przesilenia wiosennego wzrasta zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, oraz witaminę A, E i C.

Osłabiony zimą organizm jest bardziej podatny na infekcje wirusowe, przeziębienia czy grypę. Największym ryzykiem zachorowania objęte są małe dzieci, osoby starsze i przewlekle chore. Wspomóc ich odporność możemy przy pomocy preparatów z jeżówki wąskolistnej. Zapobiegnie ona podatności na infekcje i pomoże je zwalczyć, gdy już się przytrafią.

A gdyby jednak przytrafiło się nam przeziębienie TUTAJ znajdziesz klika domowych sposobów na walkę z nim.

Wiosną nasz organizm wymaga wzmocnienia. Pamiętajmy o prostych, ale skutecznych metodach na przezwyciężenie wiosennego przesilenia. Spróbujmy pokonać przesilenie wiosenne wprowadzając niewielkie zmiany w diecie i trybie życia. Cieszmy się nadchodzącą wiosną, wykorzystajmy dłuższe dni na spotkania z przyjaciółmi, relaks i odpoczynek.

ostatnia zmiana: 15.02.2023 00:00:00