tech. farm. Marta 艁臋czewska

Rola wody w organizmie

W艣r贸d zwi膮zk贸w nieorganicznych wchodz膮cych w sk艂ad 偶ywych organizm贸w nale偶y wymieni膰 wod臋 i sole mineralne.

Woda jest sk艂adnikiem organizmu, kt贸rego zawarto艣膰 jest zdecydowanie najwi臋ksza. Warto艣膰 ta wynosi przeci臋tnie od 70%-85%. Woda nie jest sk艂adnikiem pokarmowym, ale jest niezb臋dna do 偶ycia. 殴r贸d艂em wody dla organizmu s膮 napoje, produkty spo偶ywcze, kt贸re zawieraj膮 w swoim sk艂adzie od 10-90% wody. Pewn膮 ilo艣膰 wody organizm czerpie ze spalania bia艂ek, t艂uszcz贸w i w臋glowodan贸w. Cz艂owiek wydala wod臋 z moczem, potem, ka艂em i powietrzem wydychanym. Ilo艣膰 wody wydalonej powinna si臋 r贸wna膰 ilo艣ci wody pobranej. Bilans powinien by膰 zerowy. Ilo艣膰 pobranej wody zale偶y od wieku, rodzaju wykonywanej pracy, klimatu, pory roku, nat臋偶enia proces贸w przemiany materii.

Wszystkie procesy w organizmie zachodz膮 w 艣rodowisku wodnym. Wyst臋puje ona wewn膮trz kom贸rek i poza ich obr臋bem. Poza obszarem kom贸rek woda wyst臋puje w p艂ynach tkankowych wype艂niaj膮cych przestrzenie mi臋dzykom贸rkowe i w innych p艂ynach ustrojowych, znajduj膮cych si臋 w jamach cia艂a, naczyniach limfatycznych i krwiono艣nych, oraz kana艂ach tkanek przewodz膮cych ro艣lin.

Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem zwi膮zk贸w ustrojowych i niezb臋dnym uzupe艂nieniem pokarmu ka偶dego organizmu oraz zwi膮zkiem uczestnicz膮cym w przebiegu wi臋kszo艣ci reakcji metabolicznych, a ponadto:

  • stanowi 艣rodek transportu wewn膮trzustrojowego, np. produkt贸w przemiany materii, substancji od偶ywczych, hormon贸w, witamin, enzym贸w

  • uczestniczy w regulacji temperatury, ci艣nienia, pH

  • utrzymuje odpowiednie wymiary kom贸rek, warunkuje j臋drno艣膰 kom贸rki

  • stanowi p艂ynne 艣rodowisko, niezb臋dne do usuwania ko艅cowych produkt贸w przemiany materii

Odwodnienie organizmu powoduje powa偶ne zaburzenia czynno艣ci 偶yciowych, poniewa偶 procesy biochemiczne wymagaj膮 w艂a艣ciwego uwodnienia kom贸rek.

Niedob贸r wody ogranicza rozw贸j. Cz艂owiek jest bardzo wra偶liwy na utrat臋 wody ju偶 20 % odwodnienie jest 艣miertelne dla cz艂owieka i wi臋kszo艣膰 zwierz膮t.

Przyjmuje si臋, 偶e osoba doros艂a na ka偶dy 1 kg masy cia艂a potrzebuje oko艂o 30 ml na dob臋 lub 1 ml wody na 1 kcal spo偶ywanego pokarmu, np. m臋偶czyzna wa偶膮cy 80 kg potrzebuje dla prawid艂owego funkcjonowania organizmu spo偶y膰 oko艂o 2,4 l na dob臋. Dlatego pami臋tajmy aby zawsze dba膰 o gospodark臋 wodn膮 naszego organizmu i starajmy si臋 spo偶ywa膰 odpowiednio du偶膮 ilo艣膰 p艂yn贸w (najlepiej w postaci niegazowanych w贸d mineralnych).

ostatnia zmiana: 15.02.2023 00:00:00