MI脫D MANUKA 鈥 co wyr贸偶nia go w艣r贸d zwyk艂ych miod贸w?

udost臋pnij:

O tym, 偶e mi贸d posiada szereg w艂a艣ciwo艣ci leczniczych, od偶ywczych oraz piel臋gnacyjnych wiemy niemal wszyscy. Znany jest ludziom od zarania cywilizacji. Jego dobroczynne cechy odkryli ju偶 staro偶ytni Egipcjanie, wykorzystuj膮c go do leczenia ran; w Grecji za艣 uwa偶any by艂 za pokarm bog贸w. Ju偶 wtedy doceniano jego w艂a艣ciwo艣ci lecznicze.

Mi贸d to jedno z najstarszych lekarstw, z powodzeniem wykorzystywany we wsp贸艂czesnej medycynie. Od stuleci a偶 do dnia dzisiejszego prowadzone s膮 liczne badania, maj膮ce na celu wskazanie jego korzystnego wp艂ywu na organizm ludzki. Dzisiaj to dobroczynne dzia艂anie miodu jest ju偶 potwierdzone naukowo.

Obecnie istnieje szereg r贸偶nych gatunk贸w i rodzaj贸w miod贸w. R贸偶ni膮 si臋 one smakiem, zapachem, dzia艂aniem, a tak偶e, co dla wielu z nas istotne, cen膮. Co w takim razie wyr贸偶nia miody z 鈥 g贸rnej p贸艂ki鈥, czemu ich koszt zakupu jest tak wysoki i czy jest adekwatny do ich w艂a艣ciwo艣ci?

Jednym z najdro偶szych miod贸w 艣wiata jest mi贸d manuka, wytwarzany przez pszczo艂y, od偶ywaj膮ce si臋 nektarem z kwiat贸w krzewu Manuka (Leptospermum scoparium), wyst臋puj膮cego na czystych i ekologicznych obszarach Nowej Zelandii. Kraj ten posiada wyj膮tkowo niezwyk艂膮 i unikatow膮 ro艣linno艣膰 i jest jednym z nielicznych miejsc na 艣wiecie, w kt贸rym znajdziemy krzewy Manuki. Nektar tych krzew贸w zawiera substancje, zamieniaj膮ce si臋 w methylglyoxal. Przemiana nast臋puje w organi藕mie pszczo艂y w czasie transportu nektaru do ula oraz podczas samego procesu dojrzewania miodu.

Methylglyoxal to substancja, kt贸ra sprawia 偶e mi贸d manuka ma w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne, przeciwzapalne oraz pozytywnie wp艂ywa na funkcjonowanie uk艂adu immunologicznego i pokarmowego. Im wy偶sze jest st臋偶enie methylglyoxalu w miodzie, tym silniejsze jest jego dzia艂anie. Na tej podstawie zosta艂 opracowany spos贸b badania miod贸w, okre艣lany symbolem MGOTM. Polega on na pomiarze st臋偶enia methylglyoxalu w miodzie. Kupuj膮c mi贸d, nale偶y zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na oznaczenia MGO na miodach manuka, bo wtedy jest wi臋ksze prawdopodobie艅stwo dokonania zakupu tego produktu, zgodnie ze swoimi oczekiwaniami.
Najwy偶sze st臋偶enie methylglyoxalu w miodzie, oznaczonym MGOTM to 550+ (550 mg/kg), najni偶sze za艣 to MGOTM 30+ (30 mg/kg). Minimalne st臋偶enie methylglyoxalu, jakie jest niezb臋dne do uzyskania korzystnych w艂a艣ciwo艣ci zdrowotnych to MGOTM 100+ (100mg/kg).

Mi贸d manuka posiada w艂a艣ciwo艣ci przeciwbakteryjne; jego skuteczno艣膰 w leczeniu schorze艅 por贸wnywalna jest do dzia艂ania antybiotyk贸w, a czasami nawet wi臋ksza. Badania wykaza艂y, 偶e podczas stosowania miodu ilo艣膰 szkodliwych bakterii (m.in. paciorkowce, gronkowce, E. coli czy Helicobacter pylori) maleje, a dobroczynnych wzrasta, co oznacza, 偶e mi贸d wykazuje cechy probiotyku. Spo偶ywany regularnie poprawia odporno艣膰 oraz wzmacnia organizm. Ma korzystny wp艂yw na utrzymanie r贸wnowagi bakteryjnej jelit. Mo偶e by膰 stosowany w infekcjach wirusowych, jak i bakteryjnych, r贸wnie偶 w celu z艂agodzenia ostrych b贸l贸w gard艂a oraz przy katarze. Wskazany jest dla os贸b z problemami 偶o艂膮dkowo-jelitowymi, refluksem, zespo艂em jelita dra偶liwego oraz chorob膮 wrzodow膮. Jego skuteczno艣膰 r贸wnie偶 zosta艂a potwierdzona u os贸b z problemami sk贸rnymi takimi jak: tr膮dzik, egzema, liszaj.

Kt贸ry mi贸d jest odpowiedni dla mnie?

Mi贸d Manuka MGOTM 30+; mi贸d smakowy, warto艣ciowy i pyszny dodatek do codziennej zdrowej diety.

Mi贸d Manuka MGOTM 100+; zwi臋kszenie odporno艣ci organizmu, zmniejszona podatno艣膰 na infekcje wirusowe i bakteryjne, og贸lna poprawa samopoczucia.

Mi贸d Manuka MGOTM 250+; zwi臋kszenie odporno艣ci organizmu, 鈥瀢sparcie鈥 przy odzyskiwaniu zdrowia podczas lekkich, ale uci膮偶liwych problem贸w zdrowotnych, zwi膮zanych z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi, problemami 偶o艂膮dkowymi (wrzody, refluks).

Mi贸d Manuka MGOTM 400+; zwi臋kszenie odporno艣ci organizmu, wsparcie przy odzyskiwaniu zdrowia podczas powa偶niejszych infekcji bakteryjnych i wirusowych; pomocniczo w zaburzeniach 偶o艂膮dkowo-jelitowych (wrzody, refluks, Helicobacter pylori, zesp贸艂 jelita dra偶liwego, nadkwasota); poprawa kondycji sk贸ry, wspomagaj膮co przy problemach sk贸rnych typu tr膮dzik, egzema i trudno goj膮cych si臋 ranach (odle偶yny, stopa cukrzycowa).

Mi贸d Manuka MGOTM 550+; wsparcie w intensywnym leczeniu trudnych i przewlek艂ych infekcji; pomocniczo przy ci臋偶kich przezi臋bieniach i grypie; wspomagaj膮co przy zaburzeniach 偶o艂膮dkowo-jelitowych (wrzody, refluks, Helicobacter pylori, zesp贸艂 jelita dra偶liwego, nadkwasota); wsparcie podczas leczenia trudno goj膮cych si臋 ran spowodowanych zaka偶eniami bakteryjnymi, r贸wnie偶 stopa cukrzycowa, tr膮dzik, egzema, odle偶yny; trudne infekcje bakteryjne wywo艂ane przez gronkowce b膮d藕 paciorkowce.

Jak stosowa膰 mi贸d manuka?

路 wystarczy dwa - trzy razy dziennie,

路 najlepiej na czczo, na 鈥瀙usty鈥 偶o艂膮dek,

路 dzienna porcja to 2-3 艂y偶eczki, wa偶na jest tutaj konsekwentno艣膰, czyli regularne, codzienne spo偶ywanie okre艣lonej dawki miodu,

路 przez co najmniej 20 minut po u偶yciu nale偶y powstrzyma膰 si臋 od spo偶ywania pokarm贸w i picia napoj贸w,

路 ostatni膮 porcj臋 miodu mo偶na stosowa膰 przed snem, ju偶 po umyciu z臋b贸w, osoby cierpi膮ce na choroby dzi膮se艂 zaobserwuj膮 znaczn膮 popraw臋 je艣li przed po艂kni臋ciem 鈥瀙otrzymaj膮鈥 go minut臋 w jamie ustnej (nie ma obaw o pr贸chnic臋 - mi贸d manuka ma dzia艂anie przeciwbakteryjne).

Mi贸d Manuka to 艣rodek spo偶ywczy, a nie lek, wi臋c mo偶na go bezpiecznie spo偶ywa膰 w rozs膮dnych ilo艣ciach. Nale偶y jednak pami臋ta膰 aby nie podawa膰 miodu manuka jak i 偶adnego innego miodu, dzieciom do pierwszego roku 偶ycia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele.

W sprzeda偶y dost臋pne s膮 r贸wnie偶:

Cukierki z Miodem Manuka MGO鈩 400+ i Propolisem BIO 30鈩

Lizaki z Miodem Manuka MGO 400+ i Propolisem BIO 30鈩