MIÓD MANUKA – co wyróżnia go wśród zwykłych miodów?

udostępnij:

O tym, że miód posiada szereg właściwości leczniczych, odżywczych oraz pielęgnacyjnych wiemy niemal wszyscy. Znany jest ludziom od zarania cywilizacji. Jego dobroczynne cechy odkryli już starożytni Egipcjanie, wykorzystując go do leczenia ran; w Grecji zaś uważany był za pokarm bogów. Już wtedy doceniano jego właściwości lecznicze.

Miód to jedno z najstarszych lekarstw, z powodzeniem wykorzystywany we współczesnej medycynie. Od stuleci aż do dnia dzisiejszego prowadzone są liczne badania, mające na celu wskazanie jego korzystnego wpływu na organizm ludzki. Dzisiaj to dobroczynne działanie miodu jest już potwierdzone naukowo.

Obecnie istnieje szereg różnych gatunków i rodzajów miodów. Różnią się one smakiem, zapachem, działaniem, a także, co dla wielu z nas istotne, ceną. Co w takim razie wyróżnia miody z „ górnej półki”, czemu ich koszt zakupu jest tak wysoki i czy jest adekwatny do ich właściwości?

Jednym z najdroższych miodów świata jest miód manuka, wytwarzany przez pszczoły, odżywające się nektarem z kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium), występującego na czystych i ekologicznych obszarach Nowej Zelandii. Kraj ten posiada wyjątkowo niezwykłą i unikatową roślinność i jest jednym z nielicznych miejsc na świecie, w którym znajdziemy krzewy Manuki. Nektar tych krzewów zawiera substancje, zamieniające się w methylglyoxal. Przemiana następuje w organiźmie pszczoły w czasie transportu nektaru do ula oraz podczas samego procesu dojrzewania miodu.

Methylglyoxal to substancja, która sprawia że miód manuka ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego i pokarmowego. Im wyższe jest stężenie methylglyoxalu w miodzie, tym silniejsze jest jego działanie. Na tej podstawie został opracowany sposób badania miodów, określany symbolem MGOTM. Polega on na pomiarze stężenia methylglyoxalu w miodzie. Kupując miód, należy zwrócić szczególną uwagę na oznaczenia MGO na miodach manuka, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo dokonania zakupu tego produktu, zgodnie ze swoimi oczekiwaniami.
Najwyższe stężenie methylglyoxalu w miodzie, oznaczonym MGOTM to 550+ (550 mg/kg), najniższe zaś to MGOTM 30+ (30 mg/kg). Minimalne stężenie methylglyoxalu, jakie jest niezbędne do uzyskania korzystnych właściwości zdrowotnych to MGOTM 100+ (100mg/kg).

Miód manuka posiada właściwości przeciwbakteryjne; jego skuteczność w leczeniu schorzeń porównywalna jest do działania antybiotyków, a czasami nawet większa. Badania wykazały, że podczas stosowania miodu ilość szkodliwych bakterii (m.in. paciorkowce, gronkowce, E. coli czy Helicobacter pylori) maleje, a dobroczynnych wzrasta, co oznacza, że miód wykazuje cechy probiotyku. Spożywany regularnie poprawia odporność oraz wzmacnia organizm. Ma korzystny wpływ na utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit. Może być stosowany w infekcjach wirusowych, jak i bakteryjnych, również w celu złagodzenia ostrych bólów gardła oraz przy katarze. Wskazany jest dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, refluksem, zespołem jelita drażliwego oraz chorobą wrzodową. Jego skuteczność również została potwierdzona u osób z problemami skórnymi takimi jak: trądzik, egzema, liszaj.

Który miód jest odpowiedni dla mnie?

· Miód Manuka MGOTM 30+; miód smakowy, wartościowy i pyszny dodatek do codziennej zdrowej diety.

· Miód Manuka MGOTM 100+; zwiększenie odporności organizmu, zmniejszona podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne, ogólna poprawa samopoczucia.

· Miód Manuka MGOTM 250+; zwiększenie odporności organizmu, „wsparcie” przy odzyskiwaniu zdrowia podczas lekkich, ale uciążliwych problemów zdrowotnych, związanych z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi, problemami żołądkowymi (wrzody, refluks).

· Miód Manuka MGOTM 400+; zwiększenie odporności organizmu, wsparcie przy odzyskiwaniu zdrowia podczas poważniejszych infekcji bakteryjnych i wirusowych; pomocniczo w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (wrzody, refluks, Helicobacter pylori, zespół jelita drażliwego, nadkwasota); poprawa kondycji skóry, wspomagająco przy problemach skórnych typu trądzik, egzema i trudno gojących się ranach (odleżyny, stopa cukrzycowa).

· Miód Manuka MGOTM 550+; wsparcie w intensywnym leczeniu trudnych i przewlekłych infekcji; pomocniczo przy ciężkich przeziębieniach i grypie; wspomagająco przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (wrzody, refluks, Helicobacter pylori, zespół jelita drażliwego, nadkwasota); wsparcie podczas leczenia trudno gojących się ran spowodowanych zakażeniami bakteryjnymi, również stopa cukrzycowa, trądzik, egzema, odleżyny; trudne infekcje bakteryjne wywołane przez gronkowce bądź paciorkowce.

Jak stosować miód manuka?

· wystarczy dwa - trzy razy dziennie,

· najlepiej na czczo, na „pusty” żołądek,

· dzienna porcja to 2-3 łyżeczki, ważna jest tutaj konsekwentność, czyli regularne, codzienne spożywanie określonej dawki miodu,

· przez co najmniej 20 minut po użyciu należy powstrzymać się od spożywania pokarmów i picia napojów,

· ostatnią porcję miodu można stosować przed snem, już po umyciu zębów, osoby cierpiące na choroby dziąseł zaobserwują znaczną poprawę jeśli przed połknięciem „potrzymają” go minutę w jamie ustnej (nie ma obaw o próchnicę - miód manuka ma działanie przeciwbakteryjne).

Miód Manuka to środek spożywczy, a nie lek, więc można go bezpiecznie spożywać w rozsądnych ilościach. Należy jednak pamiętać aby nie podawać miodu manuka jak i żadnego innego miodu, dzieciom do pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele.

W sprzedaży dostępne są również:

Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i Propolisem BIO 30™

Lizaki z Miodem Manuka MGO 400+ i Propolisem BIO 30™